Sluta döma andra föräldrar

Att vara förälder är svårt. Föräldraskapet är en tuff uppgift, som inte bara ska skapa nya och bra individer med schyssta värderingar, utan det ska också please:a omgivningen. Lite så känns det idag, jag har ju ”bara” varit förälder i snart 3 år, så hur det var innan dess kan jag inte uttala mig om mer än som barnfri person. Ni vet, utan tolkningsföreträde.

Idag möts man ständigt av diverse dömande inlägg i föräldragrupper men också krönikörer med idétorka, som gärna kommer på någon anekdot om nån ”pissig förälder” dom sett någonstans någon gång.

Det hela går ut på att sitta på en hög häst, typ en nordsvensk, och sen ta sina nypolishade stövlar och sparka hårt på andras föräldraskap. Eller mer kanske ta stilettklacken och sen pressa ned den på alla dessa ”opassande” föräldrar alltmedan de sitter i sina  ekologiska bomullskläder och smuttar på en latte gjord på handplockade fair trade-bönor, innan de tar sin SUV och hämtar ungarna på förskolan.

Det dom gör är att oja sig över föräldrar som de sett på lekplatsen/bussen/biblioteket/affären/ute på gården osv, som (i deras ögon) utmärkt sig då dom betett sig illa mot barnen, alternativ så har barnet betett sig illa. Det varierar lite men det går alltid ut på att döma och trycka ned den arma föräldern som råka hamna i skottlinjen.
Det diskuteras och spekuleras i hur den föräldern är som person och vad hen gör i andra situationer och hur synd det är om omgivningen och barnen och hur usel hen är som förälder och hur denna händelsen sätter ribban för resten av uppfostran.

Det gör mig så jävla förbannad. Det är liksom jobbigt nog utan att vara orolig för vad omgivningen ska tycka, eller riskera att hamna som samtalsobjekt i nån FB-grupp för att någon har sett en enskild händelse. För det är vad det oftast baseras på. En. Enskild. Händelse.

Hela ens föräldraskap förintas till skit för att någon råkat vara i närheten då en förälder kanske råkat ha en jävligt usel dag och fångas i ett ögonblick då hen kanske visar sig från sin sämsta sida. Hela ens föräldraskap döms ut för att någon råkat se när man brustit och skrikit på sitt barn, eller haft en skrikig unge i affären som inte sovit på hela dagen och är så trött och grinig att allt hen pallar är att skrika lungorna ur sig.

Jag har så svårt att tro att dom personer som sitter och spyr galla över andra föräldrar är fläckfria själva. Jag har svårt att tro att dom aldrig höjt rösten mot sina barn och sen suttit hjärtekrossade för att barnet blev ledsen. Att dom aldrig tagit ett galet beslut eller gjort ett misstag.

Det är tufft nog att vara förälder utan pekpinnar och dömande ögon och jag är övertygad om att vi blir bättre föräldrar av att stötta och hjälpa varandra istället. Att erbjuda vår hjälp när vi ser att någon har det svårt, sträck fram en hand och fråga om det går bra istället för att gå hem och gnälla i en FB-grupp. Det tror jag alla skulle vinna på, inte minst våra barn.

 

Annonser

En reaktion till “Sluta döma andra föräldrar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s