Året var 2015 och vi borde kunna bättre

Även om 2015 var ett bra år för mig personligen, så var det många vis inte lika bra för världen.

Terrorister gick till attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Tolv dog. I November skjuter IS-terrorister ihjäl 130 personer i flera riktade attacker, varav den värsta sker mot en rockkonsert i Bataclan. Över 350 människor skadades. Anton Lundin Pettersson mördar 3 personer och skadar ytterligare tre personer med kniv. Han kom maskerad och utrustad med knivar till Kronas skola i Trollhättan. Han blir skjuten av polisen och dör senare av sina skador.

Folk skriker gapar om islamismen som ”sprids som en löpeld i landet”. Var och varannan muslim krävs på avståndstagande från ISIS. Även Antons dåd används som slagträ i debatten, det är naturligtvis också muslimerna fel. Han hade helt enkelt ”fått nog”.
I början på året härjar stormarna Svea och Egon och i slutet kommer stormarna Gorm och Helga skapar kaos.
Stormarna ställer till det och vi blir påminda om att när Moder jord fräser ifrån, då har vi inte mycket att säga till om.
En kvinnlig löpare blev överfallen då hon var ute och sprang på Frösön, mannen grips. En kvinna i Leksand blir överfallen då hon är ute och springer. En 21-årig kvinna i Upplands-väsby hittas mördad i närheten av motionsspåret där hon varit ute och sprungit. En kvinna i 19-årsåldern våldtogs under en joggingtur i Sundsvall.
Detta visar bara att vi kvinnor inte är säkra någonstans. Vi kan inte ens löpträna utan att riskera att bli överfallna och/eller mördade. Mäns våld mot kvinnor. Överallt. Hela tiden.
I Göteborg skjuts två män ihjäl i gängrelaterade hämndaktioner. Tre ungdomar skjuts ihjäl i Uddevalla, även detta är en hämndaktion. Två ihjälskjutna och åtta skadade när en förövare går loss på Vår krog och bar på Hisingen i Göteborg. Lisa Holm försvinner och hittas senare mördad. En bil sprängs i Torslanda. Fyra personer dör och en av dom är en fyraårig flicka. Två personer, en mamma och hennes son, mördas på IKEA av en 36-årig man. Anton kidnappas och misshandlas, hittas senare mördad i Sisjön. En man i Onsala hugger ihjäl en man under en middag och går vidare och skadar två personer till.

Mäns våld drabbar inte bara kvinnor, det drabbar även andra män. Orsakerna är många. Gängrelaterat, psykisk sjukdom, hämnd eller bara ren ondska. Oavsett anledning är det bara fel.
En pilot kraschar, med flit, ett plan i franska Alperna. 148 människor omkommer. Diskuteras mycket huruvida detta var terrorism, misstag eller depression. Det framkommer senare att piloten var psykiskt sjuk, dvs han var vit.
Flyktingkatastrofen inträffar. Kroatien stänger gränsövergångar, Ungern bygger upp staket, Slovenien meddelar att de kommer neka dom utan giltiga papper att ta sig in i landet, Tyskland öppnar upp armarna med Merkel i spetsen och Sverige visar sin bästa och sin sämsta sida.
Från att vara välkomnande till att stänga Öresundsbron.
Sverige delas in i 3 läger. De som vill hjälpa, de som vill hjälpa men inte alla och de som inte vill hjälpa alls. De som hjälper, de hjälper verkligen. Så pass mycket så att utmärkelsen Årets svensk tilldelas volontärerna.
Gina Dirawi blir utsedd till årets julvärd och Historieätarna får göra årets julkalender ”1000 år till julafton.
Jag vet inte vad folk går mest bananas över, oavsett så borde folk fan ta ett chill pill och fundera på vad de egentligen rasar över.
Anita Ekberg, Göran Hägg, Jackie Collins, Wes Craven, Magnus Härenstam,  Robert Broberg, Christopher Lee, B.B King,  Lemmy Kilmister och Henning Mankell dör.
Sånt är livet, 100% dödlighet.
Jag tänker att det vore toppen om vi kunde ta 2015 som ett år som visar hur vi inte vill ha det. Att vi visar att vi kan bättre än så. Det skulle göra skitmycket ifall var och en bara bestämde sig för att vara en lite bättre människa i år, och sen tänka så varje år som går. Det skulle göra jorden till ett betydligt trevligare ställe att hänga på.
Annonser

4 thoughts on “Året var 2015 och vi borde kunna bättre

  1. Ett verkligt mörkt år. Jag håller med dig. Jag ska försöka tänka att jag ska bli lite bättre detta året, göra en lite större insats. Tack för intressanta blogginlägg!

    Emma

  2. ”det framkommer senare att mannen var psykiskt sjuk, dvs han var vit” var får du detta påstående ifrån? Är det ett citat? Är det personlig åsikt? Sammanliknar du i så fall alla vita män med psykiska sjukdomar? Eller är det ett syftningsfel där du menar att vita personer inte kan begå terrorhandlingar utan bara anses vara psykiskt sjuka när de gör nåt liknande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s