Amning, not only a dans på rosor

Det finns gott om amningsförespråkare i det här landet, mängder av dom faktiskt. Och är det något som vi föräldrar får inpräntat från start, så är det hur fantastiskt och viktigt det är med amning. Innan, under och efter graviditet matas vi med information om detta.

På BB kollades och frågades det om min amning så fort någon av barnmorskorna eller sjuksyrrorna kom in i rummet. I mitt fall fungerade det från start, det var inga konstigheter alls. Trots detta skulle dom titta på när jag ammade, flera ggr per dag och även under nätterna. Det räckte liksom inte med att jag sa att det gick bra, utan alla skulle kontrollera.

Min inställning till amningen har alltid varit att ”funkar det, så funkar det. Funkar det inte, så är det inte hela världen då det finns ersättning.” Men alla tänker inte så, det finns dom som känner en otrolig press på att kunna leverera, mycket p.g.a. det är det som förväntas. Mammor ska kunna amma sina barn. Det är ”naturligt” <– ordet som är så jävla poppis när det kommer till barnafödande, amning och matning.

Jag är av uppfattningen att var och en ska göra som de vill och behagar. Vissa kan inte amma, andra vill inte amma och oavsett orsak så är det upp till den ammande föräldern att välja. Vi har lyckan att bo i ett land där det finns möjlighet att välja ersättning och vi har även rent vatten så vi måste faktiskt inte slänga fram pattarna i tid och otid.

För det som vi aldrig blir informerade om att det inte alltid är så bekvämt att amma.

Ta t.ex. när man vaknar mitt i natten av att brösten förvandlats till två smärtsamma medicinbollar p.g.a. mjölkstockning. Feber kan uppstå och även influensaliknande symptom, kort sagt så kan man må skit.
Eller när du får såriga bröstvårtor, som man kan få om barnet inte har fått rätt grepp om bröstvårtan eller om barnet inte ligger helt rätt vid bröstet. Det drabbar drygt 80% av alla ammande föräldrar, så det är väldig vanligt.
Blöta fläckar på tröjan för att du läcker bröstmjölk. Visst, det finns skydd men dom har en vana att hamna på sniskan, samt att (iaf jag) en ofta glömmer att lägga i dom i BH:n.
Törsten som kommer som en smäll på käften varje gång det ska ammas. Det är som du legat i en brännande öken i 400 dagar och inte fått en droppe vatten under tiden. Du måste ha nåt att dricka NU!!
Och just det ja! Mjölkstockningen kan, om du har otur, gå över i en bröstinflammation. Det kan du också få om du har en för trång BH eller om du är stressad.
En annan sak är svampinfektion, då kan det bränna, värka och svida i bröstet, det kan även klia. ” Vårtgården kan bli svullen, glansig, den kan fjälla och vätska. Ibland kan det finnas vita fläckar eller flagig röd irriterad hud på vårtgården. Det kan börja med småblåsor som utvecklas till såriga bröstvårtor som gör mycket ont.”
Du kan också drabbas av en bröstböld. Det är dock inte så vanligt. Om man får en böld så har man ofta haft sår eller sprickor på bröstvårtan innan och du kan få en lättare feber och känna dig allmänt trött och hängig.
Sen under resans gång får ju barnet tänder och ja, du kanske fattar att det alltid inte är den skönaste känslan för en ammande förälder. Kom då ihåg att inte skrika (yeah right) om det gör ont, då barnet kan koppla olustkänslor till amningen.

Detta hör man inget om, utan den information man får är hur bra det är med amning, hur mycket näring det finns i bröstmjölken och att det anses skydda mot allergier. Att det är så smidigt ”för man har alltid maten med sig” och det ger närhet och en känsla av trygghet. Och ja, det är ju toppen men närhet och trygghet kan man få även med flaskmatning.

Sen är det ju så att man som ammande förälder är väldigt låst till barnet. Man behöver ständigt vara nära och all frånvaro behöver planeras. När åt hen sist? När ska hen äta innan jag går? Kommer hen vara helt mätt under tiden? Hinner jag? Man äger inte sin egen tid eller sin kropp och det kan vara jobbigt. Mer jobbigt för vissa och mindre jobbigt för andra men oavsett så ställer det krav.

Med flaskmatning kan den andra föräldern vara med vid måltiderna, man kan ta en promenad eller fika utan att det ska behöva planeras. Båda föräldrarna får en chans till närheten vid matningen, för det kan vara en rätt mysig stund. Den stora nackdelen med ersättning är kostnaden. Bröstmjölken är gratis men det är inte ersättningen och pengar är ju, som bekant, inget man skiter ut som föräldraledig.

Så vad vill jag ha sagt? Jo, gör det som passar er bäst, för det är ingen annan än berörd person som kan och ska avgöra om det ska ammas eller inte. Amning kan funka toppen och vara fantastiskt men det kan också vara ångestfullt och problematiskt.
Folk utanför som vänner, släkt, bekanta, barnmorskor eller vilka det nu må vara ska inte tvinga in er i någon ni inte känner er bekväma med.

Det finns alternativ och det ska vi vara glad för.

Annonser

5 reaktioner till “Amning, not only a dans på rosor

  1. Din blogg är den bästa när det kommer till pepp inför graviditet och bäbis. ❤ Tänker samma som du med "går det så går det", som förstföderska känns det extra viktigt att läsa/höra om andra som tänker likadant. ^^ Så tack för att du skriver så bra!

      1. Hehe, är absolut inte ironisk! 🙂 Det är ju liksom inte allt det fluffiga jag vill läsa om (enbart), då kommer ju allt det andra som inte så många skriver om som en käftsmäll sen. Därför är det så skönt med din blogg. Du skriver om saker som dom är helt enkelt. ^^

  2. Jag ammade mina, eftersom det finns en del forskare som menar att ammning skyddar mot allergier. Men jag gillade det inte, ännu mindre när båda två fick tänder vid fyra månader och sen bet i brösten vid varje amning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s