Internationella mansdagen

Internationella mansdagen närmar sig, den infaller den 19 november och det är många som inte är medvetna om att den existerar. Oftast de som gnäller över Internationella kvinnodagen. Det är då sociala medier fylls av brölande snubbar som ”Ah men MÄNNEN då?? Varför har inte MÄNNEN en egen dag?!” Men då jag kan nu informera er, om att förutom alla övriga dagar på året, så har ni också en internationell mansdag. Grattis!

Så var är då skillnaden mellan kvinnodagen och mansdagen?

Jo, kvinnodagen fokuserar kort sagt på ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Jag har tidigare skrivit lite om det och att vi inte är intresserade av nåt jävla ”Grattis!” Det kan du läsa om här. Dagen innebär alltså inget firande, utan ett uppmärksammande om kvinnors situation världen över. Hur avsaknaden på jämställdhet drabbar unga som gamla. En viktig dag om ett viktigt ämne, som också bearbetas och framförs dagligen av feminister och kvinnor runt om i världen. Dels i sociala medier men också i mindre grupper, ideellt och professionellt.
Dagligen.

Ska vi kolla lite på vad den internationella mansdagen innebär så ser man bl.a detta:
Att fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön.
Alltså, jag vet inte … Ta barnomsorgen och familjen som ex, det är ju inte så att männen är i majoritet eller ens halvvägs när det kommer till föräldraledighet eller vab. Miljön, ja misstänker att de inte heller är så aktiva där heller. Det är spelar liksom ingen roll om du källsorterar om du kör till sopstationen i din SUV.
Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan även vanliga män som lever anständiga och hederliga liv.”
Det är toppen med förebilder, no doubt, men ”vanliga män som lever anständiga och hederliga liv”. Att det ens måste nämnas visar på att det finns en stor problematik. Det är också här patriarkatet med sin machokultur ställer till det, vilket också visar att feminismen är viktig även för männen. Och vad är en ”vanlig man” och vem avgör vad som är ”anständigt”? Och måste dom vara ”manliga”? Då tänker jag manliga enligt normen. Behöver vi inte fler förebilder som står utanför normen? Som inte är vanliga?
Fokus på mäns hälsa och välbefinnande, socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.
Fler män än kvinnor tar livet av sig och det är naturligtvis ett problem. Även här visar machonormen sin sämsta sida, för män mår ofta dåligt utan att uppsöka hjälp. Män förväntas, enligt normen, att vara starka och inte påverkas av diverse omständigheter. Även på arbetsplatser är män en extremt stor majoritet, men det kan vara för att män också tar större risker. Det är större risk för en man att bli attackerad ute på gatan än en kvinna, men det sker då av en annan man. Mäns våld mot män är en fråga som männen måste ta ansvar för, precis som mäns våld mot kvinnor.
Att förbättra relationen mellan könen och främja jämställdhet.”
Det är något, som de män brölar om att dom också minsann ska ha en egen dag, INTE är intresserade av. Dom männen tycker det är bättre att håna feminismen.
Att belysa diskriminering mot män i socialomsorg, sociala attityder och förväntningar samt lag och rätt.
Tänk om en kunde få en hundring för varje gång en man förorättat brölat fram att det inte finns tillräckligt med mansjourer, utan att allt fokus ligger på kvinnojourer. Även där finns en lätt lösning, engagera er! Bakom kvinnojourerna ligger nämligen MÄNGDER av ideellt arbete. Kvinnor som på sin obetalda fritid ger sin tid till behövande. Det har även männen möjlighet till.
Det påstås också att män döms hårdare än kvinnor, ”Det finns ett fåtal studier som pekar på att män i vissa fall har dömts hårdare än kvinnor, studierna är dock till sin omfattning inte tillräckliga för att säkert kunna dra en sådan slutsats.

Men det är egentligen rätt enkelt, många av de saker som firas och fokuseras på mansdagen kan bli bättre. Svaret är jämställdhet och vägen dit är feminismen. Våga ta ansvar, våga säga ifrån och framför allt, förvänta er inte att vi feminister ska skotta vägen åt er. Det är dags att ta fram skyffeln och skotta själva.

Jag ser ingen större vits med en internationell mansdag, män tar upp så mycket plats i maktpositioner att de faktiskt har all möjlighet i världen att förändra dessa punkter. Problemet är att de då kan vara tvungna att ta ett steg bakåt och det är de inte intresserade av.

De vill inte förlora sina privilegier för det är rätt jävla nice att ha dom.

Annonser

En reaktion till “Internationella mansdagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s