Persisk gryta med lamm och aubergine

Den här grytan har vi ätit till middag två gånger denna veckan, för så god är den! Den har enkla ingredienser som man oftast har hemma. Vill du ha vegetarisk, går det naturligtvis att ersätta lammet med olika grönsaker och då kortar man också ned koktiden.

Det du behöver till grytan är:

  • ca 600 g lammkött i bitar
  • 2 st medelstora auberginer
  • 1 burk hela plommontomater
  • 2 dl vatten
  • 3 msk tomatpuré
  • saften från en citron
  • 1 st finhackad lök
  • 1 msk gurkmeja
  • ca 1 tsk salt
  • ca 1 tsk svartpeppar
  • smör

Till riset behöver du:

  • 4 dl sköljt basmatiris
  • 1 st potatis, skalad och i tunna skivor
  • ca 50 g smör
  • salt

Börja med att fräsa löken i lite smör i en gryta.

2Häll sedan i lammköttet och stek på tills det fått färg.

1När köttet fått färg, häller du på tomaterna, tomatpurén, vattnet, saften från en citron och kryddorna. Blanda och sen på med locket och låt puttra i 1 timma.

3När en timma har gått är det dags att förbereda riset. Skölj det ett par gånger och låt sen stå i blöt i 30 minuter. Grytan ska puttra vidare i ca 1 timma till. Ta av locket den sista halvtimman.
Skala auberginerna och skär i centimeterstora skivor som du sen delar till kvartar. Stek på dom i lite smör så dom får färg och lägg sedan i dom i grytan och låt puttra med den sista kvarten.

4När 30 min gått på riset är det dags att hälla av vattnet och koka upp vatten i en kastrull. När vattnet kokar häller du i riset och kokar i 10 minuter. Häll sen av riset i ett durkslag och låt rinna av. Bryn sen lite smör i kastrullen och lägg i den skivade potatisen och häll slutligen i riset. Gör som lufthål i riset och klicka sen över lite smör på toppen. Ta en kökshandduk som du lindar in locket i och låt sen kastrullen står på spisen på svag värme i 30 minuter.

Sen är det det bara att hugga in!

5Smaklig spis!

Annonser

One thought on “Persisk gryta med lamm och aubergine

  1. Åhh, så gott det låter! Jag har äntligen börjat laga mat igen, efter att inte fixat det i drygt ett och ett halvt år, jag snor receptet direkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s