Kvotering, inte så farligt som ni verkar tro

Tänkte att vi skulle ta detta med kvotering, det verkar vara en het potatis för många.

 3 421De som skriker högst över kvotering verkar tro att det enbart är könet som avgör. Att om en manlig högutbildad, erfaren person och en kvinnlig busschaufför utan erfarenhet söker samma vd-tjänst, styrelseplats eller liknande, så får kvinnan det. Det är inte så det fungerar.

Kvotering är att välja kvinnan om sökande är en lika kompetent man och kvinna. Det är ju inte så att kvinnan som får jobbet, är mindre kompetent och får det enbart i syfte som kvinna, något som många verkar tro. Detsamma gäller naturligtvis vid andra typer av kvotering. Alltså två personer med samma kompetens och samma/likvärdig erfarenhet.

Män tror ofta att andra män är smartare än kvinnor, något som inte stämmer. Många män tror också att män tas på större allvar än kvinnor och lägger skulden för det på kvinnorna, istället för att få ur huvudet ur sina egna rövar och ändra attityd.

Nä, fundera lite på varför kvotering anses så illa. För om kompetensen är lika borde det ju inte spela någon roll? Män kvoteras ju ständigt in i styrelser etc. Visst, förändringar är läskigt för många men vad är det som är så fasansfullt med kvotering?

Det är ingen diskriminering, det är inget förminskande det är bara ett sätt att få det mer jämställt.

Annonser

2 thoughts on “Kvotering, inte så farligt som ni verkar tro

  1. Blir så trött på alla som protesterar mot kvotering utan att de förstår vad det handlar om. Eftersom mäns kompetens fortfarande bedöms högre än kvinnors, så om det är så att du väljer mellan två sökande som har samma kompetens och då kvoterar in kvinnan, så tar du de facto den som har högst kompetens, eftersom mannen hon mäts hos har en överskattad kompetens och hon en underskattad…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s