De klär av sig nakna för att ändra synen på ”plus size”

Tidningen Solo skriver om modefotografen Victoria Janashvili, som ska släppa en bok som ska fira alla typer av kroppar. Länken om detta delas nu friskt på Facebook och många hyllar de två ”plus size”-kvinnorna som visas på bilderna. För mig är det inte så självklart att stämma in i hyllningskören, jag ser det som problematiskt, något som jag tidigare har skrivit om.

Det som blir fel för mig är bla detta:

Att de ska visas upp för att visa att även stora kroppar är ok. Att ”trots” att de är ”plus size” kan de vara vackra.

Dessa kvinnor är modeller, så oavsett om de är plus size så är de inte representativa för oss ”vanliga” plus size. De är långa och stora på rätt ställen. Stora bröst, markerad midja och stor rumpa. Det blir inte heller bättre av att bilderna är retuscherade.

Det blir fel när det sen slår tillbaka på ”vanliga” tjocka som blir utpekade som ohälsosamma och korkade (ja, tjocka människor uppfattas ofta som lite dumma) medan dessa fotomodeller blir hyllade.

Har vi inte kommit längre än så än att kvinnor ska hyllas för sina kroppar? För att de är kurviga på ”rätt sätt”? (hur man nu kan vara kurvig på fel sätt?!)

Det ska inte spela någon roll hur våra kroppar ser ut, vår storlek definierar inte hur vi är som personer. Du ska kunna väga 150 kg utan att en jävel ska kommentera det.

Det finns inga kvinnokroppar som är fel. Alla kroppar är rätt oavsett storlek. Lång, smal, vit, svart, tjock, kort, whatever. Alla kroppar är rätt.

Det är inte att normalisera stora/större kroppar genom att göra statements som detta, snarare att peka ut.

Det finns inga artiklar om män som blir hyllade över sina tjocka lår eller stora mage. Män värderas nämligen inte efter sina kroppar.

Och känns det inte bara jävligt sorgligt, att det ens ska behövas sägas att vi är mer än våra kroppar?

Annonser

2 reaktioner till “De klär av sig nakna för att ändra synen på ”plus size”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s