Föräldraskap

När en blir förälder är det vissa saker som blir väldigt tydliga, på gott och ont.

Som t.e.x:

  • Hissar, rulltrappor och skenor detta är tre saker som kan ställa till stora problem för oss med barnvagnar. Inte förrän en blir förälder (alt. rullstolsburen) kan man förstå vilken betydelse det har att något av dessa alternativ finns OCH fungerar. Aldrig tidigare har en varit så medveten om hur ofta hissjävlarna är trasiga.
  • Andra föräldrars skadeglada behov av att, så fort barnet börjar åla, raskt och glatt påpekar att ”NU ÄR DET MINSANN SLUT PÅ LUGNET!” När barnet börjar krypa ”NU ÄR DET MINSANN SLUT PÅ LUGNET!”  När barnet börjar gå ”NU ÄR DET MINSANN SLUT PÅ LUGNET!”  ja, ni fattar. Faktum är att lugnet är över så fort du pressat ut ungen. Det är ingen nyhet. Du har skaffat barn, lugn existerar inte mer. Eller jo, ungen sover ju ibland men då ska en passa på att äta, duscha, städa osv.
  • Detta överflöd av riktigt sinnessjuk fantasi som poppar upp lite då och då. Har man haft tillfälle till oro tidigare är den numera ständigt upphöjd till 400 000 000. All världens olika rubbade scenarier dyker upp i huvudet om vad som skulle kunna hända den där dyrgripen som ligger och sussar i vagnen. Gång på gång ställer man sig frågan om man verkligen är helt frisk. Nej, du är antagligen precis lika tvärgalen som alla andra.
  • Vikten av att gilla läget och acceptera situationen är en skitviktig grej för att behålla sin mentala hälsa och för att inte stressen ska gå i taket. Blir det inte som du tänkt, gilla läget och acceptera situationen. Det spar oändligt mycket på humöret. Skit i att det är stökigt direkt efter du städat, eller att den där filmen förblir osedd för att ungen vaknar. Det är som det är.
  • Man är alltid i vägen, så fort en ska vistas bland folk och kommer med en barnvagn så är vi i vägen. Det spelar ingen roll hur mycket hänsyn vi visar, hur lite plats vi försöker ta så är vi som en elefant i porslinsbutiken. Så ta plats. För världen är lika mycket vår, som dom där som slänger sura blickar för att de kom av tåget 5 sek senare, för att de inte lyckades tränga sig förbi vagnen. Äg.
  • Och självklar att amning fortfarande är otroligt provocerande för många. Det är bara att skita i. Kan inte andra människor låta bli att titta på när du matar ditt barn, är det inte ditt bekymmer utan deras. Så enkelt är det. Ditt barns behov går före andras problematiska syn på bröst.

Det finns så klart mängder av andra saker men upptäcker, men dessa är några av de som jag reflekterat mest över. Allas föräldraskap är deras eget och vi har alla olika erfarenheter och upplevelser, men alla har vi samma ansvar. Det ska vi vårda väl, för det är det största ansvaret av alla.

 

Annonser

2 reaktioner till “Föräldraskap

  1. Nu minns jag med fasa hur rulltrappan var både livsnödvändig och kändes som en dödsfälla… Hur skulle en ta sig på med barnvagnen och hur tog en sig av…

    1. Hatar rulltrappan! Hissen var trasig på stationen nyligen när jag skulle hem, började nästan att grina. Tack och lov skulle jag upp och inte ned, så jag tog mod till mig och åkte i rulltrappan. Ned klarar jag inte alls. SÅ obehagligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s