Genus for dummies

Genus verkar vara en grej som många missuppfattar, vissa med flit (”för det är ju så löjligt med feminism, genus och allt tjat om att allt ska vara lika hela tiden!”) och andra, för de helt enkelt inte vet vad det innebär. Jag tänkte, lite kort, försöka förklara så enkelt som möjligt. Genus är ett begrepp som används för att urskilja vad som formar vår beteende, alltså kvinnor och mäns sociala beteende.

När en pratar om t.ex en genusmedveten förälder, handlar det inte om att tvinga på pojkar klänningar. Nåt som jag själv inte ser som ett problem, jag fattar varför killar gillar klänningar, klänningar har ju massa knalliga färger, glitter och ryschpysch som pojkkläder inte har. Precis som många flickor gillar pojkkläder för de har bättre passform och är större i storlekarna. Detta är för att ”pojkar leker rörliga lekar medan tjejer sitter still.” Det är ju så otroligt löjligt! Kan vi inte bara enas om att det finns kläder, varför dela upp det? Varför ska pojkar ha drakar och flickor blommor? Är det inte lite fjantigt? Kan inte kidsen bara få välja vad de vill ha för kläder själva?

Dela in saker i blått och rosa, det är ju bara färger! Precis som orange, grönt, lilla, gult, brunt osv. Färger! Spela roll om pojkar har rosa och flickor blått! Låt alla ha vilken färg de vill och älskar din dotter rosa, so be it! Då är det ok också! Det är bara en färg och färg ska vara kul!

Det handlar inte heller om att ”sudda ut” alla skillnader, utan att alla ska få vara som de är. Utan att tvingas in i en mall, om hur en ”ska vara” för att du råkar vara född med en snopp eller snippa.

Det är inte heller så att genusperspektiv innebär att pojkar ska leka med dockor och flickor med bilar. Absolut inte! Om de inte vill det förstås! Det handlar inte om att tvinga på någon leksaker eller lekar, det handlar om att ge dom valmöjligheter, inte att begränsa dom. Att ge barnen alternativ, att visa dom olika saker, att ge dom möjlighet att testa något de inte gjort tidigare. Det är väl ändå en bra grej? Spelar det nån roll ifall din son dansar balett och dotter lirar hockey? Huvudsaken är väl ändå att de är lyckliga? Att de är nöjda med deras val?

Jag är övertygad om att vi uppfostrar våra barn olika baserat på vilket kön de har. Vi lär pojkar att vara tuffa och flickor att vara snälla. Vi tolererar saker från pojkar som vi inte skulle godta från flickor och tvärtom. Vi lär flickor att vara flickor och pojkar att vara pojkar, ofta utan en tanke på att de kanske inte vill vara flicka eller pojke, de kanske bara vill vara. 

Kanske ska vi fokusera mer på barnet och hens person, än att lära hen massa egenskaper baserat på vilket kön hen har. Det viktigaste måste väl ändå vara att våra barn växer upp med bra värderingar, självkänsla och självständighet. Det måste väl vara viktigare än om hen leker med bilar eller dockor? Det tycker iaf jag.

Istället för att vara så upptagna med att fostra våra barn efter kön, borde vi istället fokusera på att fostra våra barn som människor

Annonser

2 reaktioner till “Genus for dummies

  1. Bra skrivet! Vi är genusmedvetna föräldrar och det är helt galet vilka idiotiska saker en får höra. Som farmor som ifrågasatte att vår dotter aldrig ”fick vara flicka”… Det är ju otroligt kränkande att säga det om en flicka som är helt nöjd med den hon är!

    1. Eller hur?! Det är som om de inte vill förstå! Att det är så otroligt viktigt att alla ska passa in i deras föreställningar över hur flickor och pojkar ska vara. Det är ganska skrämmande och jag hoppas de lär sig att det inte är, vara sig skadligt eller farligt, att låta barn vara sig själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s