Underskatta inte sociala medier

En kompis på Facebook la ut denna bild med denna text till:

Skärmklipp

SkärmklippHen reagerar på hur hemlösa ska hindras från att sova på olika ställen och precis som texten i bilden säger, så löser det ingenting utan problemet flyttas bara till ett annat ställe. Så istället för att hjälpa de hemlösa och därmed också lösa problemet, väljer de att sätta ut piggar på ställen där de vanligtvis sover. Omänskligt. Detta reagerar alltså min kompis på, med all rätt!

Men då är det en person som inte kan låta bli, som det så ofta är, att komma med en pik:

SkärmklippDetta kan jag bli så trött på. Främst för att dessa ifrågasättanden ofta kommer från folk som inte själva bryr sig nämnvärt över dessa situationer. Dom som tycker att vi som reagerar är jobbiga, PK (vilket jag ser som en komplimang), vi överreagerar, vi borde sluta bry oss osv.

Jag tycker man gör massor genom att posta på Facebook och Twitter, man ska inte underskatta det skrivna ordet. Ni vet, sånt som böcker består av och som lär oss saker. Vi kan agera på olika sätt, vissa hjälper till på plats och andra sprider orden. Vad som är sämst, är att inte göra någonting alls. Att sitta tyst medan vänner/familj/kollegor sprider hat och fördomar eller att, ännu värre, delta och uppmuntra det beteendet.

Att sprida medvetenhet är också att agera. Att försöka påverka är också att agera. Att ta ställning är också att agera.

Jag personligen har lärt mig så otroligt mycket av vad andra människor har skrivit på FB och Twitter. Det är Twitter som gjort mig till feminist och en stolt sådan. Det är sociala medier som gjort mig uppmärksam och medveten på massor av olika typer av problematik som finns. Det går att göra förändring och göra andra människor medvetna om diskriminering, feminism, sexism, rasism, djurplågeri, transfobi, homofobi, orättvisor och annat som finns runt omkring oss. Det går att förändra människor och det går att göra människor medvetna. Underskatta inte det.

Så istället för att ifrågasätta människor som reagerar mot orättvisor, kanske du istället borde tänka på vad du kan göra. Ibland räcker det med att säga nej och ta ställning.

Alla kan göra nånting.

Annonser

7 reaktioner till “Underskatta inte sociala medier

  1. För att inte tala om hur F! via sociala medier genomför en valkampanj utan motstycke i svensk historia. Ett sätt att nå ut till många snabbt och med minimal kostnad. Första steget måste alltid vara att informera och visa upp, därefter går det att protestera och agera och visa att vi inte tycker nått är OK. Ett redskap för direkt demokrati!

  2. Word! Dessutom handlar det inte bara om vad en gör, rent konkret, utan det handlar också om värderingar och bemötande, t ex hur vi bemöter tiggare, att säga ifrån när folk pratar om att hemlösa inte ska ha smartphone etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s