Skolan, inte så gratis

”Skolan ska huvudsakligen vara avgiftsfri. Det är den som driver skolan, huvudmannen, som ansvarar för det. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor. Eleverna ska ha tillgång till böcker och andra lärverktyg utan kostnad. Men det får finnas enstaka inslag av obetydliga kostnader för eleverna, till exempel en färdbiljett eller en mindre entréavgift till ett museum.”  

Detta står på Skolverkets hemsida, men det stämmer ju inte riktigt. ”Enstaka inslag av obetydliga kostnader” innebär ofta frukt varje dag till fruktstunden, matsäck till utflykten och gärna en liten fickpeng till det, pengar till klasskassan, skolresor osv. Kan tyckas obetydligt för många men det finns föräldrar som kämpar med att få ihop ekonomin utan dessa utgifter. Har man dessutom flera barn kan det bli extra tufft.

 Sen finns det ju även föräldrar som är extra pepp på presenter till lärarna. Det kan vara insamlingar till jul och till skolavslutningarna. Det kan ligga på 30-50 kr, även där kan det bli mycket då en kanske har fler än en lärare att köpa till. Jag förstår inte riktigt den köphysterin. Be ungarna rita en teckning, sjunga en sång eller plocka en bukett blommor. Det finns ju alternativ som inte kostar.

Matsäckar till diverse utflykter kan vara en mardröm, dels att komma ihåg men också att få ihop ekonomiskt. Jag minns mina limpmackor med falukorv och sirapsflaska med saft, medan dom andra hade läsk och pannkakor, goda tekakor med ost, kanske en Kexchoklad också osv. Alternativt pengar att köpa en hamburgare eller varmkorv för. Jag hade sällan, nästan aldrig pengar att köpa matsäck för.

Sen är det dags för skolfotografering och dom bilderna är allt annat än gratis. Jag menar inte att skolan ska ta den avgiften men det måste ju finnas billigare alternativ. Likadant här, lever man på väldigt liten inkomst alt. har flera barn blir det svårt med den avgiften. Visst en behöver ju inte köpa bilderna men, iaf när jag gick i skolan, var det en rätt stor grej med skolbilderna. Skolkatalogen nöttes nästan sönder för att man tillsammans satt och bläddrade igenom den och personbilderna byttes med varann.

Vi sparade 50 kr/månaden i vår klass när jag gick i skolan. Jag minns mycket väl hur det kändes när vår lärare ropade upp hur mycket alla skulle betala och jag låg efter flera månader. Idag kan jag tycka att det var otroligt opedagogiskt att göra så, ett onödigt skuldbeläggande som lätt hade kunnat undvikas genom att ta det enskilt eller med föräldrarna.

Det finns ungar som sitter utan frukt på fruktstunderna för skolan inte erbjuder dom frukt och föräldrarna inte har råd att köpa. Tack och lov finns det föräldrar som reagerar på detta!  Åke Holm startade Facebookgruppen ”Fruktkampen” -Mot olagliga avgifter i skolan, efter att han fått veta att hans son delat med sig av sin frukt till dom som inte hade.

Allt detta utöver det som ska köpas till skolstarten som t.ex nya gympakläder/skor, kläder, skolväska, pennor osv. Ja, och i juni är det dags för nya kläder till skolavslutningen också.

Den kostnadsfria skolan är inte så kostnadsfri idag och det finns dom som kämpar för att få ihop det. Jag tror att vi föräldrar måste hjälpas åt att ställa krav och sätta ned foten tillsammans. Att förstå att bara för att man själv är hyfsat privilegierad, innebär det inte att alla andra är det och att det kan kännas ganska skamfullt. Skolan ska vara avgiftsfri förutom ”enstaka inslag av obetydliga kostnader”. Då får vi se till att dom är obetydliga också. För alla.

Skärmklipp

Skärmklipp

Skärmklipp

Skärmklipp

Inlägg 59 i Blogg100
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s