Fotbollen och det meningslösa våldet.

Idag startade allsvenskan och fyra barn har förlorat sin pappa.

Det är så ohyggligt sorgligt det som hänt. 43 år och 4-barnspappa misshandlad till döds för att han var Djurgårdssupporter. Så fruktansvärt onödigt, så fruktansvärt tragiskt. Det går att läsa reaktionerna på detta överallt och alla verkar vara eniga om att detta inte får inträffa. Det som förvånar mig, är däremot att många verkar vara mer oroliga över vad detta ska få för konsekvenser för klubbarna och fotbollen, än att fyra barn ska ikväll ska somna med vetskapen om att dom aldrig mer ska få träffa sin pappa.

Skärmklipp

Det går och diskutera hur mycket som helst om vems felet är. Om det är fotbollens fel, eller kanske huliganernas fel. Jag tycker att det är männens fel, framför allt dom män som faktiskt är skyldiga till att ha misshandlat denna fyra-barnspappa till döds.

Skärmklipp

Skärmklipp

För går det skylla på fotbollen? Dom flesta som går på matcher går ju faktiskt för att titta på just fotboll. Dom flesta går för att se sitt lag vinna och är där för att heja fram det. Dom tar med sig ungarna, äter en korv och skriker sig hesa.

Sen finns ju dom där andra. Dom som tycker det är ok att puckla på varann innan, under och efter matchen för att andra inte håller på samma lag som dom själva. Dom som maskerar sig och kanske inte är fullt så intresserade av vad som sker på plan egentligen. Dom som gör att jag, när jag möter dom på väg till eller från sin match, gör mig så osynlig som möjligt.

Men varför finns dom där andra, dom där huliganerna just i fotbollsvärlden? Varför finns dom inte i ridsporten? Eller hockeyn? Eller friidrotten? Eller kampsporten? Vad är det med fotboll som lockar fram dessa neandertalare till män som känner att dom vill slåss i grupp? Vad är det som gör att vuxna män känner att dom har behovet att gå maskerade för att titta på fotboll? Varför tillåts det? Inför nolltolerans på alkohol. Vill du dricka öl, kolla matchen hemma istället för på plats. Men det är inte fotbollen som är problemet, fotbollen skapar bara tillfällen för män att hetsa varandra.

Vi måste jobba förebyggande, vi måste visa våra barn att det inte är ett ok beteende och att idrott inte handlar om våld. Ska du stå och skrika att ”domaren ska våldtas” eller ”[insert motståndarlag] ska dödas”, ta inte med dina barn. Eller ännu hellre, håll bara käften. Var ett föredöme!

Jag tror dock inte att det är så enkelt som att stänga dom ute från fotbollen, deras våld kommer bara flyttas från A till B. Fotbollsarenan är bara en lämplig ”uppsamlingsplats”. Män misshandlar andra män, män slår ihjäl andra män. Det kommer inte att sluta, det är ett patriarkalt problem.

Idag dog en person för att det finns män som inte klarar av att umgås tillsammans med andra män på ett civiliserat sätt. Machokulturen. Det är inte ett fotbollsproblem, det är ett samhällsproblem. Det samhällsproblemet kostade fyra barn deras pappa.

Idrott ska inte vara våldsamt, det ska vara gemenskap.

Inlägg 29 i Blogg100
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s