Om vi alla hjälper till lite

Vår värld är ganska trasig och det är vårt eget fel. Vi röjer, krigar, härjar, förstör, överkonsumerar och förorenar. Jag kan tycka att det är upp till oss att se till att vår lilla jord håller så länge som möjligt och jag tror att mycket kan hjälpa om vi alla gör lite var. Ingen kan göra alla man alla kan göra något. Och vi alla nyttjar jorden så ingen kan komma och säga att ”men jag använder inte det så varför ska jag hjälpa till?!” Syftet är verkligen inte att skriva nån på näsan, för gudarna ska veta att jag själv, helt klart kan bli bättre på att göra dessa grejer.

Det finns massa saker en kan göra som är rätt basic.

Köp ekologiskt. Det är en ekonomisk fråga för många och jag fattar att alla inte har råd. Det finns varor som det, prismässigt, bara skiljer nån krona på och andra som det är en stor prisskillnad på. Vi köper inte allt ekologiskt, det har vi inte råd med, men så mycket som möjligt.

Ät mindre kött. Detta är väldigt provocerande för många och jag förstår verkligen inte varför. Finns mängder av bra och god vegetarisk mat. Ta en köttfri dag i veckan. Gör en smarrig soppa, stek på en vegetarisk biff eller knapra en morot. Gör vad du vill men jag kan lova att du inte dör av att hoppa köttet en dag. Vi äter väldigt mycket vegetariskt i vår familj, vi kör mer på en veg.fri dag.

Köp närproducerat. Även detta är en prisfråga för många och andra vet kanske inte var man kan hitta det. Jag hittade en sida som hjälper dig att hitta närproducerad mat. Den heter Gårdsnära och verkar bra. Här lever jag inte riktigt som jag lär men jag tänker definitivt bättra mig på det.

Lägg tillbaka varorna. Varje gång en är och handlar mat kan jag hitta t.ex ett paket köttfärs bland brödet, en tinad laxfilé bland barnmaten, ett paket korv i frysdisken. Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att gå tillbaka med det en inte vill ha och lägga det på sin plats. Jag bryr mig inte om svinnet för butiken men tänk så mycket mat, som varje dag, går till spillo och får slängas pga lathet. Så onödigt!

Sortera mera. Släng inte glas, plåt, plast och hushållssopor i samma påse. Sortera upp det och släng vid återvinningsstationer om du inte har möjlighet att sortera där du bor. För jag fattar att det är krångligt att sa Och här skjuter jag mig själv i foten på mer än ett sätt. Dels för att jag är inte så himla bra på att sortera själv och att jag borde skämmas lite mer över det då jag jobbar som sopgubbe. Jag sorterar glas, batterier och wellpapp, långt ifrån tillräckligt. En grej till att bli bättre på.

Panta mera. Panta dina läskburkar/flaskor istället för att slänga dom i soporna. Förutom att du blir av med dom får du också pengar. Win-win!

Bäst före-märkning.  Matvaror håller sig ofta längre än stämpeln visar. Ägg t.ex kan hålla upp till en månad efter datummärkningen, mjölkprodukter håller sig utan vidare ett par dagar till. En huvudregel brukar vara att om det ser bra ut och luktar bra så är det absolut ingen fara att äta. Var inte så rädd för utgånget datum så slipper du slänga mat som är fullt duglig att äta.

Ät upp resterna. Var inte rädd för att äta upp rester, släng ned det i en omelett eller gör en gratäng. Snabbt, smarrigt och lunch/middag  för en billig peng.

Handla second hand. Du kan göra massor av fantastiska fynd på second handbutiker och loppisar! Det är roligt och ger inspiration. Vi överkonsumerar så mycket att vi behöver återvinna så mycket som möjligt. Behöver du ny soffa? Kolla på blocket. Kan komma undan väldigt billigt! Tradera funkar också, där finns allt en kan tänkas behöva.

Åk kollektivt. Ja, här kan jag knappt ens argumentera för egentligen. Jag gör det för att jag inte har körkort men det är ju en chansning varje gång oavsett om det gäller SJ eller SL. Men grundtanken är bra. Men det är bättre om en kommer fram.

Detta är några enkla tips på vad en kan göra för att hjälpa till att öka livslängden för vårt gemensamma hem. Jag kommer helt klart att bättra mig, det känns extra viktigt nu när jag blivit mamma att vara ett föredöme och se till att våra barn växer upp på en bra och iaf, mindre giftig och förorenad värld.

Inlägg 24 i Blogg100
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s