Halalslakt vs ”vanlig” slakt

Med jämna mellanrum dyker det upp länkar om halalslakt på Facebook och föräldrar som ”rasar” över att barnen får halalslaktat kött i skolorna. Ofta för att dessa tror att halalslakten  är mer brutal än den konventionella slakt som vi är vana vid. Det är fel. Först och främst är all slakt brutal, det är el-chocker och bultpistoler som är bedövningsmetoderna och det gäller båda typer av slakt. Slakt är brutalt oavsett metod.

Det som sker vid halalslakt är att när djuret bedövas det ska vara vänt mot Mecka och att slakten ska ske under överinseende av en muslim och att en imam utför snittläggningen och säger orden ”I Guds namn”. I Sverige är inte slakt utan bedövning tillåten (även om bedövning även i Sverige är ett hyfsat nytt begrepp, ja även vi har slaktat obedövat en gång i tiden).

”Halalslakt i Sverige skiljer sig alltså inte djurskyddsmässigt från hur andra djur i Sverige slaktas.”

Slakt innebär för alla djurslag att halsen skärs upp och blodet tappas av, oavsett om det är konventionell slakt eller halal. Har jag varit tydlig nog?
Koscherslakt är däremot inte tillåten då dom inte accepterar  bedövning före avblodning.
Vill du verkligen värna om djuren så sluta äta kött eller ät mindre kött, vegetarisk mat dödar dig inte, alt köp närproducerat.
Inlägg 6 i Blogg100
Annonser

3 reaktioner till “Halalslakt vs ”vanlig” slakt

  1. Jag hade en het diskussion med en om just det här du tar upp. Han var upprörd över Halalslakt och menade att det minsann är bättre i svenska slakterier där man först dödar djuret innan man tappar det på blod. Jag hänvisade till Jordbruksverkets hemsida. Där står att läsa att djuren lever även i svenska slakterier. Dom är förhoppningsvis medvetslösa.
    Återigen är det okunskap som sprider rykten och skapar motsättningar.
    Bra att du postar fakta!

    1. Tack! Ja, jag var också inne och kollade på Jordbruksverkets sida. Den är väldigt tydlig och är toppen att hänvisa till. Jag tycker det är viktigt att motbevisa rasisters ”fakta” så dom inte tror att dom får härja fritt och obemärkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s