Olika Facebookfenomen

På Facebook finns det vissa grejer som ständigt upprepar sig. Personen varierar men statusarna och kommentarerna är desamma. Tänkte ta upp några exempel här:

Be om hjälp: Ber du om hjälp med något kan jag garantera att dom som kommenterar mest är dom som inte kan hjälpa till av diverse anledningar, istället för att ”lämna plats” till dom som faktiskt kan ställa upp.

Kryptiska statusar: Den klassiska statusen när någon är sur/osams/arg på en kompis och vill att alla andra ska veta det, men vill ”verkligen” inte ha några frågor om det utan vill bara ”ventilera”. Mmm … Ventilera öppet för alla istället för att ta upp det med den det berör.

Dramatikern: Den som tror att vänskapen är slut för att hen blivit borttagen som vän på FB, för att någon inte orkar med det ständiga klagandet, ältandet eller vad det må vara. Som om relationen på FB definierar relationen IRL.

Delning av osanna länkar: Länkar sprids flitigt utan nån som helst koll av sanningshalten. Den senaste, som jag kan komma på, är bilden och historien om nåt hundschampo som orsakat svåra skador på ett par hundar. Det var alltså inte sant och det finns inga belägg för att det är schampot som orsakat problemen. Det var inte ens hundarnas ägare som lagt ut detta utan nån ”kompis”.

Uthängning av personer: Spridningen av personer som sägs vara allt från djurplågare till tjuvar utan någon som helst bevisning, utan bara ”någons” historia som brukar medfölja där ”någon” anklagar den uthängda personen för både det ena och det andra.

Visdomarna: Visdomsorden som sprids och delas, ofta självklarheter. Ofta ointressanta floskler som ingen är intresserad av. Delas mest av personer som också delar saker som bevisar att man älskar sitt barn/syster/bror/mamma/granne osv.

”Solskenshistorierna”: Någon har gjort något fint, som att hjälpt en tant som ramlat, erbjudit sin plats till bättre behövande o.s.v och vill gärna berätta detta för allt och alla genom en lång historia som hen uppmanar alla att sprida. Syftet är oklart.

Incheckarna: Dom som checkar in sig vart dom än befinner sig, hela tiden och var som helst. Dom känner att intresset av vart dom är, är konstant för alla. Inte helt sällan på gymmet.

Missnöjesstatusarna: Dom som efter t.ex. ett restaurangbesök eller på shoppingtur i butik känner att dom fått en dålig upplevelse och uppmanar alla till bojkott. Det är ”naturligtvis” personalen som felat och nej, det är INTE ett enkelt missförstånd och nej, DU hade såklart INGEN skuld i det hela och det är VERKLIGEN INTE en enskild händelse. Fast det är nog det.

Jag är inte rasist men: Du delar rasistiska länkar som Avpixlat, Fria tider osv som dryper av rasism och vinklingar. Du delar bilder med siffror som är till rasifierades nackdel och som heller inte stämmer. Du kämpar för ”rätten” att få säga n-boll ”för att man får ju säga vitlök”.

Be om råd om en specifik sak: Ber du om råd är risken stor, väldigt stor, att du får höra att det inte alls är ett bra sätt att ens göra som du tänkt, utan att du ska göra si eller så. Att du sitter inne med alla fakta spelar ingen roll.

Asen: Dom som känner att dom får skriva precis vad som helst till andra personer, dom kommer med hot, sexism och ordentliga personangrepp. Ofta i samband med länkar (utan bevisad sanningshalt) som delas, där någon anklagas för att gjort något dumt och ska därför ”bestraffas” med något ännu värre.

Det finns så klart massa fler men jag känner att dessa exempel är ganska vanligt förekommande på Facebook generellt, det är alltså inte bara exempel från min egen FB bland mina vänner. Detta är även något jag sett bland mina vänners vänner, i grupper och hos helt okända (för mig) personer.

Inlägg 4 i #Blogg100
Annonser

4 thoughts on “Olika Facebookfenomen

  1. Många känner jag igen, t. ex det där med att så många helt utan kritiskt tänkande verkar dela osanna länkar. Det kan få stora konsekvenser! En annan variant (som du säkert också träffat på) är de personer som använder sig av FB som en nästan konstant klagomur. De beklagar sig över allt och alla, är väldigt negativa i sin attityd och skriver definitivt ut mer än vad jag som läsare vill veta om en situation. Har du riktigt otur så är detta en RL-kompis och då är det svårt att värja sig från det hela. Vad skulle hen säga om jag plötsligt tog bort denne som vän på FB….?

    1. Verkligen! Vet några som klagar tokmycket på FB som är glada och härliga IRL. Om man inte visste annat skulle en lätt tro att livet är helt miserabelt och eländigt.
      Sen finns det ju alltid nån som faktiskt är pessimist rakt igenom.

  2. Så om man får mat som man inte har beställt och som dessutom innehåller något som man är allergisk mot så får man inte klaga på det utan man ska i god svensk ton bara knyta handen i fickan? Eller du kanske menar att all resturang personal beter sig vettigt och alltid ger perfekt service och om man får fel så får man skylla sig själv
    För enda gångern jag har klagat var när mitt ex och jag var ensamma i resturanger och vi fick ändå fel mat (notera ensamma, fanns inte en enda människa där då)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s