Saker att undvika i kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken är en fantastisk liten grej, när den funkar som det ska vill säga och det gör det inte alltid. Det är förseningar pga snö och is på spåren, löv på spåren eller så är spåren för varma. Det är vagnfel, signalfel, vagnbrist och personalbrist. Sen har vi även de två hemska och tragiska orsakerna, olyckor och självmord.

Men, det är inte det jag ska ta upp nu. Nu tänkte jag ta upp allt som jag, du och andra stör oss på. Saker ”man inte ska” göra när man befinner sig på en buss, tunnelbana, spårvagn eller pendeltåg. Det där som gör oss äcklade och/eller irriterade. Tänkte lista dessa hemskheter här och tack till er på Twitter som tipsade om störningsmoment!

 • Folk som äter – Detta verkar vara en grej som många stör sig på! Bl.a Grillchips, apelsiner, bananer, ägg, McDonalds och mat som doftar starkt verkar vara ohyggligt opoppis att stoppa i sig. Läste om nån på Twitter som såg en person ta upp en porslinstallrik med mat och äta. Överkurs?
 • Knappljud på mobilen – Jag förstår inte varför folk envisas med knappljud. Speciellt inte när dom sitter och mass-sms:ar alt. skriver en uppsats på sin telefon. Knapp-knappknapp-knapp-knappknappknappknapp-knappknapp.
 • Fiser – Jag är helt med på att man behöver lätta på trycket emellanåt, men gör det när du klivit av. Känns meckigt att behöva släpa med gasmask.
 • Högljudda personer – Dom som tror att hela vagnen/bussen är intresserad av vad dom har att säga. Inte sällan är det skitsnack om någon som inte är med.  (Personligen älskar jag att tjuvlyssna på andras konversationer på buss och tunnelbana, bra tidsfördriv)
 • Lyssna på musik/spela spel utan hörlurar – Alla gillar inte Hellström eller vilken ylande sångare du nu väljer att lyssna på. Vill vi lyssna på musik tar vi med egen. Detta gäller även spel på mobilen eller youtubeklippet du sitter och garvar åt. You don´t see me smiling.
 • Läckande hörlurar – Samma sak här, jag fattar att du vill lyssna på musik högt, inga problem. Men, det betyder inte att jag vill lyssna på den musiken du lyssnar på. Sänk volymen eller spara ihop till ett par ickeläckande hörlurar.
 • Hosta och snörvel – Har du inte vett att hålla för munnen när du hostar, bör du inte ha vett nog att komma igenom spärrarna till tåget.
 • Skriker i telefonen – Det finns alltså människor som inte förstått att man inte behöver skrika i sin mobil, det finns en volymknapp, använd den.
 • Tar upp säten med väska – Detta fenomen, att ta upp en plats med sin väska gärna även när tåget/bussen är fullproppad. Ja, man kan fråga om dom kan flytta väskan men grejen är att det inte ska behövas!
 • Tränga sig på innan andra gått av – Denna desperata längtan efter en sittplats som gör att vissa människor trycker sig in innan alla gått av. Majoriteten av dessa är vanligtvis medelåldern. (NEJ, JAG ÄR INTE MEDELÅLDERS!)
 • Att inte flytta in till sätet längst in när det är trångt – Visa lite hänsyn, erbjud åtminstone platsen innanför.
 • Parfym – Oh lord, vissa verkar ha tappat sitt luktsinne någon annanstans. Jag förstår att man vill lukta gott men man luktar inte godare för att man hällt parfym över sig.
 • Dom som bresar med benen – Dom som tar upp även plats även för som som sitter bredvid, genom att sitta brett isär med benen, dessa ben brukar oftast tillhöra män.
 • Rökare – Rökare som tar sitt sista bloss när tåget stannar och blåser ut röken inne i tåget/bussen. Ni luktar illa och ni vet det. När jag rökte stod jag alltid upp om jag precis rökt innan jag klev på, just för jag visste att det luktar om kläderna även om man själv inte känner det.
 • Pratkvarnar – Dom som inte respekterar att man inte vill prata och dom som fortsätter prata fast dom klart och tydligt ser att man lyssnar på något i hörlurarna och undvikande tittar bort.
 • Ryggsäckar – Tänk att med personer, som vägrar ta av sig sin ryggsäck, verkar ha ett behov av att dunka till andra (sittande alt. stående barn och kortväxta) i huvudet med sin jävla väska! Din väska fungerar lite som en slägga varje gång du vänder och vrider på dig.
 • Lämnar inte plats för gravida, gamla, behövande – Här kan jag verkligen relatera! Blev aldrig någonsin erbjuden plats som gravid, trots att alla gärna påpekade att jag var stor som ett hus och att det måste vara tungt. Däremot på ett SJ-tåg var det en gammal man, som behövde sin plats mer än jag, som inte tog ett nej och sa att jag skulle ta hans plats.
 • Skor på sätena – Fötterna på golvet och rumpan på sitsen, hur svårt kan det vara?!
 • Klippa/fila/måla naglarna – Gör det hemma. Finns inget mer att tillägga.
 • Folk som spyr – Detta fenomen tror jag utspelar sig mer på helgerna, men oavsett tid och orsak så är det äckligt.
 • Dålig kroppsodör som t.ex. svett – Det finns människor som kan få en hel buss lukta illa för att dom valt att undvika deodorant.
 • Stanna precis utanför dörrarna/spärrarna – Gör det inte. Du är inte ensam i världen, det finns människor bakom dig. Människor du blir sur på för att dom går in i dig, trots att du stannat utan förvarning. Nej, keep on walking.

När man läser detta så undrar man ju lite hur vi ens lyckas åka kollektivt utan att starta ett inbördeskrig. Kanske för att vi stör oss i det tysta istället för att säga till? Eller för att vi stör oss som mest när vi själva haft en dålig dag? Kanske ska vi inte fokusera på vad andra gör och inte gör?

Ja, inte vet jag. Jag vet bara att dessa exempel är no no´s i kollektivtrafiken. För om vi undviker allt detta, så blir det bra? Eller ..?

Annonser

12 thoughts on “Saker att undvika i kollektivtrafiken

 1. Tycker att spy och prutta samt svett får man nog leva med. Tvivlar på att något av det är frivilligt eller något man vill ska hända.

 2. Tack för en träffsäker lista! Som bussförare kan jag meddela att lukter är förjäkla jobbiga, oavsett sort, det är ju liksom min arbetsplats som förpestas..

 3. Får jag gissa? Du är 40-60år gammal, har inget socialt liv och stör dig på allt du ser, om jag hade mött dig på en buss någon gång så skulle jag ha satt mig bredvid dig, särat på benen så mycket som möjligt, tagit upp fötterna på sättet, ringt vem somhelst i telefon bara för att få skrika, ätit något ruttet och skitit dig i nyllet.

  Hursomhelst, sluta klaga din jävla fjolla, har du problem med hur folk beter sig, klipp dig, skaffa dig ett jobb och kör en bil då förfan…

  Ha en bra dag, orkar inte dividera så svara på min kommentar är ingen menning.

  Ha en bra dag!

  1. Hoppsan! För det första har du helt fel på allt du tror vad jag är. För det andra är alla dessa saker inte saker jag stör mig på, utan folk generellt. Naturligtvis kan vissa saker irritera mig men det är inte något jag dagligen går och funderar på.
   Men för all del, tack för näthatet.

 4. Är helt säker på att det finns en särskild plats i helvetet för folk som går FÖRBI kön till rulltrappan upp från perrongen för att sen TRÄNGA SIG in längst fram i kön. HUR tänker man?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s