Fisksoppa med saffran

En krydda som tyvärr ofta är ganska bortglömd stor del av året, men kommer fram i december, är Saffran. Inte nog med att det är världens dyraste krydda, det är också en av dom godaste som inte bara duger till lussebullar, utan även matlagning.

Denna soppa gjorde jag härom dagen och den blev verkligen jättegod! Detta recept är för ca 8 portioner men det går att halvera mängden ingredienser om du inte vill göra så mycket.

  • 1 stor röd lök eller 2 mindre
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 l passerade tomater
  • 0.5 g saffran
  • 2 st paprikor av valfri färg
  • 3 msk fisk-och skaldjursfond
  • 1.3 liter vatten
  • 2 msk olja
  • 4 st morötter
  • 3 st lagerblad
  • 800 g vit fisk t.ex. torsk eller sej
  • 400 g räkor
  • salt och cayennepeppar efter smak
  • Skär paprika, lök och morötter i bitar. Finhacka vitlöken.
  • Fräs lök och vitlök i olja ett par minuter i en gryta, tillsätt paprika och morötterna och fräs ytterligare ett par minuter.
  • Lägg i allt annat förutom fisken och låt det koka i ca 20 minuter.
  • Skär fisken i bitar och lägg i grytan och koka fem minuter.
  • Ät och njut!

IMG_3064

Denna soppa är perfekt om du har saffran kvar och har tröttnat på all fet julmat. Eller om du bara är sugen på en god fisksoppa.

 

 

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s