Bästa lussebullarna

Lussekatter är något av det bästa denna sidan av året har att bjuda på. Jag tröttnar aldrig på dom och kan trycka i mig ett helt gäng åt gången. Nog för att det är bekvämt och smidigt att köpa färdiga men det är något lite mer speciellt med hembakta, framför allt är det godare.

Detta receptet tycker jag är toppen. Dom blir goda och saftiga, precis som dom ska vara.

Du behöver detta:

  • 2 pkt Saffran (a´0.5 g)
  • 2 dl strösocker
  • 175 g smör (rumstempererat)
  • ½ tsk salt
  • 5 dl mjölk (rumstempererad)
  • 50 g jäst
  • 2 msk sprit (tex cognac, rom, vodka)
  • ca 13 dl mjöl
  • 1 tsk vanillinsocker
  • 1 ägg
  • russin

(Vill du ha russin i dina bullar så blötlägg dom en stund innan. Då suger dom inte upp vätska ur bullarna. Du kan lägga dom i vatten eller tex lite rom eller cognac.)

  • Stöt saffran och nån tesked socker i en mortel. Själv äger jag ingen mortel så jag pressade med en tesked istället. Blanda detta med 2 msk sprit och låt stå i minst 30 min. Det spelar egentligen ingen roll vilken sprit det är för degen tar ingen smak av den, det är för att få en djupare smak och färg av saffranet. Har du ingen sprit funkar det med vatten som alternativ.
  • Skär smöret i tärningar eller hyvla det om det är kylskåpskallt.
  • Smula jästen i en bunke och blanda med mjölk, saffransblandningen, smöret och rör om med degkrokar.
  • Tillsätt mjöl, socker, salt, vanillinsocker och kör på med degkrokarna i 10 minuter. Knådar du degen får du dubbla tiden till 20 min.
  • Låt jäsa under duk i 60 minuter.

IMG_3058IMG_3056

  • Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord. Använd inte för mycket mjöl, degen ska vara lite kladdig för att bullarna inte ska bli torra. Baka ut lussekatter, det ska bli ca 35-40 st och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa 30 minuter under handduk.
  • Pensla med ägg och tryck i några russin om du vill ha det. Ett tips är att lägga russinen i lite Rom (eller vatten) en stund innan, då blir dom inte så torra.
  • Tjonga i mitten av ugnen på 250 grader i 4-5 minuter eller tills dom fått fin färg.
  • Låt svalna på gallerplåten under en handduk.
  • ÄT!!

IMG_3059 Dom är kanske inte skitsnygga men det ska synas att det är hembakt annars är det bara slöseri med tid!

Advertisements

2 thoughts on “Bästa lussebullarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s