Skrämselpropaganda eller sanning?

Det cirkulerar en status nu på Facebook om innehållet i Coca cola och hur farligt det är. Jag har googlat lite på dom olika ämnena och håller inte riktigt med i allt. Nu vill jag påminna er om att jag inte är ett proffs på E-ämnen eller annat innehåll, jag har bara googlat och kanske har något blivit missat.  Så häng mig inte om något blivit fel, däremot får ni gärna rätta mig.

Men alla ämnen som tas upp här används även i andra livsmedel, ska man inte nämna dom då också eller är det bara Coca cola som ska pekas ut? Jag förstår faktiskt inte riktigt meningen med det delade inlägget.

Jag vill heller inte försvara Coca cola, för att läsk är skit det vet vi redan och det gäller all läsk. Inte bara Colan.

Men nu kör vi, det med fetstil är från det delade inlägget från Facebook.

Fosforsyran gör att du inte spyr av Cola. Du hade spytt av de tio teskedarna socker upplösta i Cola om det inte var fosforsyra i. Fosforsyran håller spyan inne. De farliga ämnena stannar i din kropp. Ett glas Coca-Cola motsvarar FEM SOCKERVADD!”

Ok, så Fosforsyran gör att du inte spyr? Låter lite som den gamla myten att det finns kräkmedel i sprit. Fosforsyra finns i mängder av drycker och livsmedel, inte bara Coca cola.Fosforsyra används även inom livsmedelsindustrin i olika syften, såsom smaktillsats i kyld dryck, buffert i sylt och gelé, syratvättning av mejeriutrustning, rengöringsmedel i sockerraffinering och som näring och buffert i antibiotikatillverkning.”

Tankar som fraktar Coca-Cola måste uppfylla samma krav som de som fraktar frätande syra.”

Ska erkänna att jag inte kollat upp detta, kanske stämmer det, kanske inte. Funderar mest på när Cola behöver fraktas i tankar? What about flaskor, burkar och boxar? När behövas tankarna?

”E150D – Färgämne; ammonium sulfat. Ammoniak…”

Detta är en sockerkulör, alltså inte ammoniak. ”Framställs genom upphettning av socker med tillsats av svaveldioxid eller sulfiter”

”E952 – Sodium Cyclamat; syntetiskt socker, 200 starkare än socker. 1979 lyftes förbudet som sattes tio år tidigare när ämnet gav råttor cancer i urinblåsan. Ingen vet varför förbudet lyftes.”

Det är starkare än socker, men inte 200 gånger starkare men 30-50, Kanske inte toppen det heller men ska man dissa kan man lika gärna göra det med rätt uppgifter. Även detta används i flera olika typer av livsmedel.  Det stämmer att det tidigare var förbjudet i Sverige, det var innan vi gick med i EU, även att det framkallat Cancer på försöksråttor.

E950 – ”Acesulfame Potassium”, också 200 ggr sötare än socker. Stör ut nervfunktioner och ska inte drickas av havande kvinnor eller barn.”

Ytterligare ett sötningsmedel som är 130-200 gånger sötare än socker som används i bl.a sylt, frukostflingor, alkoläsk och snus. Jag har har inte hittat något om att det ”stör ut nervfunktioner” är det så kanske vi ska strunta i att äta sylt, flingor, tugga tuggummi också.

E951 – Aspartam, sockersubstitut; kemiskt instabilt. Vid höjd temperatur bryts aspartam ner till metanol och fenylalin. Du blir oåterkallelikt blind av bara lite metanol men riskerna ökar också markant för ms, hjärntumörer, depression, ms, tuberkulos etc.”

Sötningsmedel som används flitigt i många livsmedel och har även tidigare varit väldigt omdiskuterat.Aspartamsötade läskedrycker får innehålla högst 600 mg/l. Det betyder att en person som väger 60 kg kan dricka fyra liter aspartamsötad läsk/dag”   ” Aspartam har inte varit cancerframkallande i djurförsök och epidemiologiska data talar emot en koppling mellan aspartamanvändning och hjärntumörer.” Personligen tror jag inte Aspartam är speciellt bra, men jag tror inte sötningsmedel överhuvudtaget är speciellt bra. Hellre lite socker än massor av sötningsmedel, men man gör som man själv känner är bäst.

E338 – ”Orthophosphoric Acid”; förutom att man blir törstig av det är det bra att framställa plastfilm och syntetiskt glas mm med. Ögonskydd och handskar rekommenderas vid hantering och det ska ej drickas.”

Här är alltså Fosforsyra som är ett surhetsreglerande medel, istället för t.ex Citronsyra.  Med risk för att låta tjatig så används detta även i andra livsmedel.

E330 – Citronsyra. En form av konserveringsmedel.”

Japp! Inga konstigheter.  Fast det är ett surhetsreglerande medel,

Aromer – ”hemliga smakämnen” har visat sig vara låga doser kokain. Under gränsen för att vara olagligt men ändå en ingrediens.”

Nej, Coca cola innehåller inte Kokain, Vissa säger att det är en myt rakt igenom, andra att det har förekommit men att det försvann för lääääänge sen.  Och ”under gränsen för att vara olagligt”? Vad jag vet finns ingen lägre gräns. Kokain är olagligt. Punkt.

E211 – Sodium Benzoate; antibakteriellt och hämmar svamptillväxt. Ger Parkinson och är farligt för astmatiker.”

Ja, ett konserveringsmedel som hämmar mögel – och jästsvampar och även vissa bakterier. Kan påverka dom som är överkänsliga mot acetylsalicylsyra och ge astmaanfall och utslag.  Sen finns det forskare som anser att det kan leda till Parkinsons.

”Så Coca-Cola ÄR en mild cocainlösning i en kemiskt instabil coctail, en sockerbomb. Tänderna är kanske det sista man ska vara orolig för (fast vill man få bort fläckar på kromade bildelar eller rengöra motorer eller bli väck insektsangrepp på sina grödor som de gör i bl a Indien, eller tvätta bort blodfläckar är det toppen! Använd dock handskar och glasögon).

Diet Coke, eller Coke Zero är en nervgiftsbomb eftersom sockret ersätts helt med aspartam.”

Men fortfarande reglerade mängder, dvs inte mer än tillåtet.

”Så använder man Coca-Cola på rätt sätt – som insektsbortagare eller för att ta bort korrosion på bilbatteripolerna är det toppen.

Det ska inte drickas.”

Låt bli då.

”Gillar man inte Cola kan msn ju alltid ta Redbull (cola med tjurpiss) eller någon annan ”energidrycker”.

Som egentligen innehåller samma skit som Cola och all övrig läsk, kanske t.o.m mer sötningsmedel.

”Eller varför inte äta sex sockervaddar istället? Skölja ner med lite myggmedel??”

För att förtydliga ytterligare tar vi och kollar på det faktiska innehållet i Coca cola, Coca cola zero och Coca cola light.

SkärmklippSkärmklippSkärmklipp

Det var det. Tack för ordet!

Jo, en sak till. Jag har kopierat inlägget rakt av, jag skulle själv aldrig använda uttryck som t.ex ”cocainlösning”.

Annonser

8 reaktioner till “Skrämselpropaganda eller sanning?

 1. Bra Therese! Googlade också runt en del igår, dock efter att jag delat inlägget om Cola. Kom fram till det jag redan visste, att all dricka är dålig. Samt att colans ingredienser används i mycket annat. Tack för att du upplyser oss och gör oss (mig) mer medveten och tänker mer på att kolla upp saker innan jag delar dem! Lycka till på fredag!

  1. Tack!
   Ja, vi vet ju redan att läsk är dåligt och det gäller inte bara Coca cola. Det har blivit lite av en grej för mig att kolla upp såna här saker som folk delar och som jag tycker är lite konstigt.

 2. Det jag förvånas över att de flesta inte ens reflekterar över är att vanlig Coca Cola inte ens innehåller alla de där ingredienserna. På vår svenska innehållsförteckning står följande:

  Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne (sockerkulör E150d), surhetsreglerande medel (E338), naturliga aromer (inkl. koffein).

  Fem E-ämnen som tas upp saknas alltså helt i vanlig Coca-Cola, det är ett lite mer avväpnande argument.. 😉

  1. Ja, det är helt fantastiskt. Men källkritik är inte något som existerar på Facebook alls. Om någon lägger upp en status som delas mycket, så stämmer det per automatik enligt många.
   Har nu lagt upp bilder på innehållet i vanlig Cola, zero och light för att ytterligare förtydliga.

 3. Hysteriskt roligt… ”Du hade spytt av de tio teskedarna socker upplösta i Cola om det inte var fosforsyra i…. Ett glas Coca-Cola motsvarar FEM SOCKERVADD!”

  Låt oss reflektera… 5 sockervadd = +-10sockerbitar.

  Vet folk som får i sig det i 2-3 koppar kaffe utan att kräkas.

  Är det någon som INTE petade i sig den mängden socker som barn utan att brutalspy? Jag gjorde det garanterat och är rätt säker på att jag kan få i mig 10 sockerbitar idag också utan att vomitera…

  Klart att det är onyttigt, men kom igen… Fakta och inte överdriven skräckpropaganda.

  ”få bort fläckar på kromade bildelar eller rengöra motorer”… visst funkar det om man gnuggar, men långfil är effektivare.

  ”Tankar som fraktar Coca-Cola”???? Har jobbat på bryggeri så jag kan ju meddela att läsk överhuvudtaget inte fraktas i tankar, det skulle vara vansinnigt rent ekonomiskt. I princip all läsk kommer i form av essence (koncentrat) och i bryggeriet tillsätts socker och vatten. Detta tappas direkt i förpackningen då mellanlagring (utöver själva bryggprocessen) inte är ekonomiskt försvarbar.

  ”låga doser kokain. Under gränsen för att vara olagligt” Finns ingen ”undre gräns”, narkotika är narkotika om det inte tillåts av medicinska skäl på recept. Samt att det togs bort ur receptet 1929. Och som jag skrev tidigare anser jag INTE att Coca-Cola på något sätt är nyttigt men man kan hålla sig till fakta och inte fantasifoster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s