Hur ska en riktig våldtäkt gå till?

Enligt Wikipedia är definitionen av våldtäkt: ”att mot en persons vilja tvinga på denna samlag eller annan jämförbar sexuell handling.”

Det är ju inga konstigheter. Man får helt enkelt inte tvinga någon som inte vill till sex. Men tydligen får man det ändå. En kvinnas nej tolkas sällan som ett nej. En kvinnas motstånd räknas inte inte som motstånd. En kvinnas kropp är inte hennes egen, männens behov går före.

Min fråga är; Hur ska en riktig våldtäkt gå till? Det är tydligt att Wikipedias tolkning inte är rätt, det är inte så enkelt att det hjälper att säga nej och/eller streta emot. Det kan hjälpa till om du är lite ”hjälplöst” full men du får inte vara så packad att du glömmer bort detaljer. Helst ska du fota och klocka allt.

Det finns flera exempel på domar som är, rent ut sagt, helt åt helvete! Det senaste exemplet är gruppvåldtäkten där den 15-åriga flickan blivit våldtagen av sex st förövare. Solna tingsrätt dömde förövarna men Hovrätten valde att fria dom. ”Hovrätten skriver i domen att flickan ”mycket väl kan sägas ha befunnit sig i en mycket utsatt situation”, men att det inte kan ställas utom rimligt tvivel att hon befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd ”i den snäva mening som detta begrepp anses ha” Det spelar alltså ingen roll att hon var ensam och dom var sex stycken okända män, att hon varit inlåst i ett mörk rum och att hon vid flera tillfällen sagt nej. Det räcker inte.

Här kan du skriva på namninsamlingen som sker i protest mot den friande domen för gruppvåldtäkten.

Det finns ett exempel från 2007 där en kvinna följer med tre män till en lägenhet och vaknar av att någon av männen tvingade sig på henne. När hon försökte knuffa bort honom höll han fast henne med våld.  Hon ligger kvar och gråter och då lägger sig en annan av männen, bredvid henne och börjar smeka henne. Han slutar när hon säger till men hinner få utlösning.  Tingsrätten dömde mannen till 1.5 år fängelse och hovrätten friar då de anser att kvinnan kan ha förväxlat honom med mannen som ”endast” fick utlösning.

Vi har även ”Otrohetskollen” där mannen knuffade ned kvinnan på sängen, slet av henne trosorna och  tvingade upp sina fingrar i kvinnans underliv för att kontrollera om hon varit otrogen.  Mannen dömdes till 2 år och 8 månader för bl.a. våldtäkt av Attunda tingsrätt men, här och häpna, Hovrätten ändrade rubriceringen till ”olaga tvång” och sänkt därmed straffet till fängelse i 14 månader. ” Orsaken är att mannens syfte inte var sexuellt.” Jag kan tycka att det inte spelar någon roll om syftet var sexuellt eller inte när handlingen i sig är sexuell.

Fosterpappa friad från våldtäkt trots DNA-bevis, han friades trots att dom funnit sperma i 17-åringens kropp. Den 27 mars 2012 anmäler hon sin fosterpappa för våldtäkt. Pappan i sin tur hävdar att han har erektionsproblem och varit och ”övat” inne på toaletten och fått utlösning. ”Under rättegången intygade en tekniker från SKL att det inte är tekniskt omöjligt att flickan skulle ha lagt beslag på den papperstuss 35-åringen torkade av sig med och sedan arrangerat bevisen mot honom.” Flickan ska alltså vetat om att styvpappan tänkte gå in och runka lite på toaletten, gått in efter honom och tagit papperstussen (spolar man inte ned sånt??) och på nåt sätt fört in sperman i sin kropp. För mig låter det väldigt osannolikt.

Tidigare sexdömd frias från våldtäkt, detta trots att kvinnans berättelse bedöms mer trolig än mannens. Mannen påstår att han ” är nästan säker på att han aldrig hade sex med kvinnan.”  Tingsrätten tycker inte att det är så troligt att mannen inte minns om dom hade sex eller inte, men han kan inte dömas för det.

Det finns massor av exempel där kvinnans berättelse verkar mer trovärdig men det ändå inte blir någon dom. I många fall för att kvinnan inte varit i tillräckligt hjälplöst tillstånd eller för att hon inte minns exakta detaljer. Att man kanske gråter, ligger och blundar samt försöker fly verkligheten i övergreppsögonblicket tas det ingen hänsyn till. För mig är det en gåta hur man kan ha sex med någon som inte visar ett uns intresse, som bara ligger och kanske gråter, att behöva tvinga isär dom ihopspända benen.

Är man osäker på om kvinnan vill ha sex eller inte finns en väldigt enkel lösning. FRÅGA!!!

Får du ett nej, då vill hon inte. Får du inget svar alls, då ska du ge fan i henne.

Annonser

6 thoughts on “Hur ska en riktig våldtäkt gå till?

 1. Fast exemplet med fosterpappan är dock fånigt att ha med där eftersom rätten där valde att lägga stor vikt vid vad experten från SKL, vilket rätten ska göra eftersom personen från SKL defacto har bättre koll på vad som tekniskt är möjligt än vad lekmän har och är det något som faktiskt är viktigt i det svenska rättsystemet är att man hellre ska fria vid oklarheter än att råka fälla någon oskyldig.

   1. Så du menar att domstolar ska a) Ignorera expervittnen och b) förkasta vad folk från SKL säger om vad som tekniskt är möjligt?

   2. Så du menar att folk ska dömas även när det finns minsta tvivel att de har begått brott?
    Jag håller med dig om lagtexten i mångt och mycket bör förändras, vilket den senaste våldtäkten påvisar men jag blir upprörd när folk ger sig på en dom som baserar sig på att ett expertvittne påpekade att något är tekniskt möjligt.

    Visst jag håller med dig om att det låter osannolikt men eftersom det är tekniskt genomförbart så uppstår ett tvivel (som inte baserar sig på tolkning utan vad en person anställd hos SKL har sagt) så ska rätten hellre fria än fälla.

   3. Men vad jag tycker spelar ingen roll. Domarna är satta även om jag tycker att kvinnornas berättelser sällan tas på riktigt allvar, så är det som det är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s