Lundsbergs internat

Internatskolan Lundsberg stängs ned i 6 månader och folk jublar. Fast kanske inte så mycket för att den stängs pga av att ledningen inte kan garantera elevernas säkerhet. Nej, det jublas över att ” dom där jävla överklassungarna kan gott ha det, det går ingen nöd på dom”, ”deras föräldrar har råd att köpa lägenheter åt dom” osv.  En grupp vuxna som pekar, skrattar, hånar barn. Barn som har haft turen att födas av täta föräldrar. Krutet ligger på att det är överklassbarn. Inte att det är barn.

Kidsen hånas även för att dom ”gråter ut i media”. Eeh, ok. Deras skola stängs, kanske ska dom skiljas från sina vänner eller whatever. Spelar roll! För dom är det en stor grej, deal with it, för allt tenderar att bli en stor grej när man är i tonåren. Jag grina som en gris när jag slutade skolan, det kändes som om jag aldrig skulle träffa mina vänner igen. Lite överdramatiskt? Ja, men kids är inte alltid så rationella med sina känslor, puberteten ni vet?! Alla känslor ligger liksom utanför kroppen, hormoner snurrar runt, man har inte riktigt hittat sin plats. Livet kan kännas tillräckligt jobbigt utan att ryckas upp från den trygghet man haft.

Rektorn har dessutom GODKÄNT en nollning som går ut på att fylla en elevs mun med vatten med hjälp av ett rör. Trots att dom gått ut med att dom har nolltolerans. Om rektorn, dvs en vuxen auktoritet,  säger att det är ok så kör naturligtvis eleverna på det. För vuxna ska ju veta bättre. Denna rektorn är numera, tack och lov, avsatt.

Denna mobbing och pennalism är något som skett systematiskt på skolan. Det har t.o.m styrelsen erkänt nu. Att elever säger motsatsen är inte konstigt alls. Antagligen vill man inte sätta dit sina vänner, man kanske själv har varit delaktig ELLER så är man rädd gör konsekvenserna om man ”skvallrar”. Något som inte alls är förvånande. Så verkar det ha fungerat i generation efter generation. Förneka, förneka, förneka.

Den 18-åring som är anmäld för att ha skadat en annan elev ska naturligtvis ta straffet för det. Inget snack om nåt annat. Men vad inte folk verkar förstå är att det egentligen bara är offer i den här röran. Dom må vara överklass, vissa har säkerligen också är usel attityd, men vems är ansvaret? Ansvaret är alltid de vuxnas. Vuxna som på denna skola skyddat varann för att allt ska stanna innanför skolan. Vuxna som skyddat elever som mobbat och misshandlat andra elever. Vad lär det ut? När inte ens dom vuxna på plats tar ansvar, varför då begära det av kidsen? Det är inget nytt att barn gör inte som vi säger, dom gör det vi gör.

Ofta har föräldrarna själva gått på skolan. Kanske har deras barn fått berättat för sig vad som tidigare skett och fått höra att ”det är så det ska vara, det ingår”. Inte alls en omöjlighet. Med tanke på att även föräldrar slåss med näbbar och klor för att skydda Lundsbergs rykte och förnekar allt som skett där under åren.

Tyvärr funderar styrelsen nu på att överklaga Skolinspektionens beslut.

När JB gick i konkurs var det otroligt synd om alla elever som var tvungna att byta skola, när Lundsberg läggs ned skrattas det skadeglatt.

Lägg ert fokus på dom vuxna. Det är dom som är ansvariga. Det är dom som tillåtit detta att ske.

Annonser

2 thoughts on “Lundsbergs internat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s