Mitt liv som sopkärring

När jag får frågan om vad jag jobbar med säger jag att jag är soptant, men att jag till skillnad från de vanliga sopgubbarna kör truck istället för lastbil och hämtar sopor från butiker/kontor istället för hus/lägenheter. Det är inte alla som förstår vad jag menar och det har jag full förståelse för. Därför tänkte jag med detta inlägg förklara vad mitt jobb går ut på. Vi är många fler i miljösektionen än bara lastbilsgubbarna. Det är bl.a vi som jobbar på servicetjänster.

Jag kör alltså truck, det är två typer vi använder oss av och det är en gammal hederlig gaffeltruck och en dragtruck.

Dragtrucken använder vi oss av  när vi hämtar kärl från de olika soprummen som är spridda i faret. Det vi hämtar är bl.a hushållsopor, wellpapp, deponi, brännbart, glas, hårdplast och metall. Det kör vi sen in till vårmiljöstation där vi tömmer kärlen i våra olika kompar.

Kärlen rymmer 660 liter och med hushållssopor kan vissa väga över 200 kg. När kärlen är för tunga orkar inte kärllyften lyfta vilket gör att vi får flytta över en del säckar till ett tomt kärl.

Soprummen finns i alla möjliga former och storlekar och de ligger spridda i faret.

 Det finns de som är större som exemplet ovan till höger och de mindre som det under. Det som kan vara besvärligt med de mindre är när det finns trösklar. Hushållskärlen kan, som sagt, väga  över 200 kg. Finns det trösklar är det inte alltid lätt att få ut kärlet, sen underlättar det inte att det är trångt.

Jag håller till nere i ett garage. Luften är inte den bästa och det är mycket byggen på gång lite här och var. Det är otroligt varmt under sommarhalvåret och väldigt kallt under vintern.

Det är här ute soprummen är

placerade och där vi kör truck.

Vistas man utanför miljöstationen ska man

ha varselväst på sig. Det är mycket

trafik här då alla leveranser till butikerna

sker på detta plan. Parkering är de två

planen under.

Vi har även något som vi kallar våningsplanshämtning. Då har vi kunder som vi hämtar hos på plats, dvs att vi går till deras kontor och hämtar det de vill ha slängt. Det handlar om kontorspapper, wellpapp, el (t.ex skrivare, lampor, datorer, skärmar osv), grovsopor (t.ex kontorsstolar, skrivbord, eu-pallar osv.) Men även hushållssopor.

Vi har tre olika storlekar på våra kärl, det är 190 l, 370 l och 660 liter.

Grovsoporna vi får in kör vi med gaffeltrucken. Det är allt möjligt byggsopor, inredning, möbler.  Allt det slänger vi i en container som hämtas när den är full. De får dock aldrig stå över natten p.g.a. brandrisk.

Måndagar och torsdagar kör vi upp

våra fulla glaskärl till glasbilen med

gaffeltrucken. Glasbilen är för hög och

kommer inte ned i garaget så vi kör upp

kärlen till gatan där de tömmer kärlen

och när det är gjort så hämtar vi

ned de tomma kärlen igen.

    Lysrör läggs i rör, medan glödlampor och energilampor samlas upp i fat.

    All mjukplast som t.ex plasfolie och plastpåsar/säckar pressar vi till balar.

Den wellpapp vi får in pressar vi och gör balar av.

När vår hushålls- och den brännbara kompen är fulla kör vi ut dom från miljöstationen och lastbilar hämtar upp dom för tömning. Hushållskompen tömmer vi dagligen och det brännbara mån, ons och fredag.

Det finns vissa saker som vi inte uppskattar och är ett par exempel:

Till vänster är det kund som inte vill

betala för att slänga sina sopor och

ställer, helt sonika, ut en vagn med sina

hushållssopor och hoppas på att slippa undan.

Till höger en kund som försökt få i aningens

mer än vad som är tänkt.

Detta är lite vad jag gör om dagarna. Jag förstår att det inte ser ut att vara mycket för världen, det är bullrigt, illaluktande och tungt, men jag trivs. Vi är ett bra gäng och vi har kul ihop och det tycker jag är bland det viktigaste.  Jag och mina 6 grabbar.

Vi är också sopgubbar, fast med lägre löner.

Annonser

3 thoughts on “Mitt liv som sopkärring

  1. Samma jobb som jag har i princip fast vi kör runt på en stor industri. Ser att ni har roterande aggregat på trucken och det är guld värt här iaf. Som vi slet innan vi fick det. Vore kanske en idé att byta några tips om hur man förenklar vardagen. Vi jagar just nu ett gaffelmontage för 660L kärl som monteras mellan hjul och tunna på kärlet så att man slipper klämma och skada kärlen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s