Björklund och hans lysande idéer

Jan Björklund, vår utbildningsminister, har återigen kommit med en av hans briljanta idéer. Denna idé består av att skoltrötta elever ska kunna välja ett ettårigt program där de kan välja bort teori. Något som både oppositionen och Lärarförbundet var emot, men utan nytta.

Det går ut på att tonåringar med otillräckliga grundskolebetyg, eller de som vill hoppa av, ska kunna plugga efter denna ”Komvuxmodell”. Jag kan tycka att det ett lätt sätt att slippa problemet med dessa otillräckliga betyg och skoltrötta elever. I mitt huvud verkar det bättre om man istället sätter in tillräckliga resurser till de som har svårt att hänga med i skolan. Då blir det inte samma problem med ungdomar som känner sig värdelösa för att de inte förstår och har svårare med inlärningen.

”Ju fler av dem som hoppar av som man kan rädda på det här sättet, desto bättre.” Men det är ju just det, käre Janne, du ska inte behöva ”rädda” dem. Du ska se till att de får rätt resurser från start.

”Klart att det vore jättebra om alla blev akademiker, men verkligheten är inte sådan”, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP). Visst är det så Jan, du har ju t.ex ingen akademisk utbildning och ibland undrar jag om det är bitterhet över det som gör att du försöker sabotera för våra unga. Eller avsaknaden av den som gör att du inte begriper bättre.

Varför se till att redan omotiverade unga människor pluggar 1 år utan teori, kommer ut i arbetslivet som 17-åringar och får ett mindre bra och, framför allt, mindre betalt jobb? Det klingar inte riktigt bra i mina öron. Och vad händer sen när dessa unga människor kommer ut i arbetslivet som lågbetalda 17-åringar och vill istället läsa vidare? Ska de då behöva börja om från scratch? Kommer de att orka det, eller fastna i ekorrhjulet?

Vart på arbetsmarknaden finns det plats för 17-åriga skoltrötta ungdomar?

 Se istället till att existerande utbildningar blir mer praktiska. t.ex 2 år teori med praktik och sista året lärlingsbaserat. Ta tillbaka högskolebehörigheten till de yrkesförberedande utbildningarna utan att de behöver läsa ett utökat program. Se till att det blir roligt, lätt och motiverande att utbilda sig och inte en svårighet. Mindre klasser, fler lärare och mer stöd till de som behöver.

Under kommer 2013 avsätts 30 miljoner kronor till satsningen. Skicka in dom pengarna i den existerande skola istället. Till resurser som faktiskt , helt uppenbarligen, behövs.

Du sätter dig lite i skiten Björklund, du glömmer att det är denna generation och de efter, som kommer torka din röv på hemmet.

Annonser

2 thoughts on “Björklund och hans lysande idéer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s